Bu ince ayrımı anlamanın kişinin yaşamına büyük bir etkisi vardır.
Uzm.Psk.Buse Göçmen
On dört yıl önce, hayal gücünüzün bir oyununa aşık olduğunuzu ve bunun yaşamınızı zorlaştığını fark ettiğinizde size şizofrenik halüsinasyonları tedavi etmek için kullanılanlara özgü bir dizi antipsikotik ilaçla sonuçlanabilirdi.
Uyumsuz hayalperestler, zihinlerinde yarattıkları dünyanın gerçek olmadığını bilseler de, konu bir uzmanın kliniğinde gündeme getirildiğinde, genellikle ya psikozmuş gibi ele alınır ya da hafife alınır ve basitçe aşırı aktif bir hayal gücü olarak etiketlenirdi.
Yarattıkları fantazi dünyasına karşı duygusal bağlılıklarına farkındalık getiren Eli Somer Hayal Kurma Bağımlılı şeklinde ayrıştırma çalışmasından bu yana 14 yıl geçti ve bu fenomenin keşfi bloglara, destek gruplarına, Facebook sayfalarına, YouTube kanallarına ve 'Wild Minds Network'e ilham kaynağı oldu.
Ancak halen , 'uyumsuz hayal kurma' ifadesini bilmeyen uzmanlar için, semptomlar belirgin bir şekilde psikoza veya DEHB'ye işaret edebilir.
Uyumsuz hayal kurma genellikle travma, istismar veya yalnızlığa tepki olarak bir başa çıkma mekanizması olarak ortaya çıkabilir. Acı çekenler, sıkıntılı zamanlarda saatlerce hayal kurarak kaçtıkları karmaşık bir iç dünya yaratabilirler. Bu durum bağımlılığın kısır döngüsünü başlatan bir adım olması büyük olasılıktır.
Uyumsuz hayal kurma, kaçınılmaz olarak karakterlere ve yaratılan hayata duygusal bir bağlılık yaratır ve bu genellikle aile ve arkadaşlar arasındaki acı verici gerçek yaşam etkileşimlerinin yerini alır. Aynı zamanda, kişinin çalışma yaşamına, hijyenine ve sağlığına dikkat etmesine de engel olur bu da günlük işleyişi daha da zorlaştırıcı engelleyici hale getirir.
Bu noktada, tatmin edici bir hayat hakkında hayal kurmak, iç karartıcı gerçekle uğraşmaktan daha çekici gelir.
Uyumsuz hayal kurma ve psikoz, şizofreni arasındaki tanımlayıcı fark, bireyin hayallerinin gerçek olmadığını bilmesidir.
Bu ayrım hakkında uzman olmayanlar tarafından herhangi bir tıbbi tanım olmaksızın bu bozukluk, bireyin hayatındaki bir boşluktan kaynaklanan bağımlılık yapan bir semptom yerine nöral biyokimyasal bir dengesizlik olarak tedavi edilebiliyor.
Uyumsuz hayalperestlerin yaşam zorluğuna farkındalık getirilmediği için temel sorun çözülmemektedir.
Bu alanda uzmanlaşmış terapistler ile birlikte; Uyumsuz hayal kurmanın kişinin duygularının gerçeğe bağlı kalma yeteneğini engellemeye başladığı kesin mekanizma tartışılmayı beklemektedir. Daha az belirsiz olsa da, bu tartışmanın daha fazla araştırma ve fikirleri birbirine bağlayan yeni zihinler olmadan genişletilemeyeceği gerçeği, sonunda bu soruyu cevaplayacak.
Cevaplar sadece tedavi için değil, aynı zamanda uyumsuz hayal kurmanın ömür boyu tecrit cezası olduğuna inananlara gönül rahatlığı getirmek için de gereklidir.
Comments