top of page

BRAİN GOALS PSYCHOLOGY

GÜLÜMSE DÜNYA GERÇEKTEN SENİNİNLE GÜLÜMSÜYOR
"Gülümseyin ve dünya gerçekten seninle gülümsüyor" eski bir deyişin parçası ve şimdi bilim adamları ne kadar doğru olduğunu gösterdiler. Başka birinin gülümsediğini görürsem ya da bir gülümsemeyi düşünürsek, onu da yeniden üretiriz, keşfettiğimiz çalışma. Ancak bu, aynı zamanda, ağrılı ve öfkenin kaş çatma ve yüz hareketleri için de geçerliydi. Ancak bu ifadeler aslında hatıraları kurtarmamıza yardımcı olur ve ifadelerimiz bloke edilirse bunu yapmak çok daha zor olur.

İtalya'daki Uluslararası İleri Araştırmalar Okulu'ndan (SISSA) araştırmacılar, katılımcılardan duyguları içeren bir bellek görevi gerçekleştirmelerini istedi. Rapor yazarı Jenny Baumeister şöyle demişti: “İçselleştirilen duygu teorileri, bir duyguyu işlemek için bu duygu tarafından yaratılan ifadenin yüz hareketlerini yeniden ürettiğimizi belirtir.

“Uygulamada, birisini gülümsediğimizde izlersek, o kişinin ne hissettiğini anlamak için gülümsemeye eğilimliyiz. Bu bulguyu belleğe uyguladık ve bir duyguyu hatırlamaya çalıştığımızda da doğru olup olmadığını değerlendirdik.” Acta Psychologica dergisinde yayınlanan çalışma, duygusal bir ifadenin yeniden yürürlüğe girmesinin karşılık gelen duyguları hatırlama yeteneğini geliştirip geliştirmediğini değerlendirdi. Katılımcıların yüz ifadelerini kontrol etmek için araştırmacılar iki deneysel koşul geliştirdiler: katılımcılar duyguları hatırlamak zorunda kaldıklarında yüzleri ya tamamen özgür ya da bir kil maskesi tarafından 'engellenebilir'. Katılımcıların yüz ifadelerini kontrol etmek için araştırmacılar iki deneysel koşul geliştirdiler: katılımcılar duyguları hatırlamak zorunda kaldıklarında yüzleri ya tamamen özgür ya da bir kil maskesi tarafından 'engellenebilir'. Bu normalde kozmetikte kullanılanlara çok benziyordu. Yüze uygulandığında, kil sertleşir ve yüz ifadesini engeller. Sonuçlar açıktı. Bellek görevleri üzerindeki engellenmiş durumda yüzdeki performans, yüz "serbest" durumda olduğundan çok daha kötüdür.

SISSA profesörü ve çalışma koordinatörü Raffaella Rumiati şunları ekledi: “Veriler, duygu ile ilişkilendirilen motor modelini 'yeniden canlandırmanın' bu duyguyu hatırlamaya yardımcı olduğu hipotezini doğruladı. "Bu, anıların depolama aşamasında bile, motor bilgilerini de kodlar ve geri alma sırasında yeniden kullanırız."
 
                              
bottom of page