Ayrılık Acısı Doğal Bir Süreçtir
Kaybedilen her şey insana üzüntü verir. Burada önemli olan kaybedilen şeylere ne ölçüde değer verdiğimizdir. Bizim için çok değerli olmayan bir eşyanın kaybolması ya da bozulması bizi belki 1-2 dakika üzer fakat bu çok sevdiğimiz ve değer verdiğimiz partnerimiz ise durumlar biraz değişir ve günlerce belki aylarca onu kaybettiğimize üzülürüz.
Bir önceki yazımda bahsettiğim üzere aşık olduğumuzda beynimizin bağımlılık merkezleri uyarılır. Bunun sonucunda aşık olduğumuz kişiye karşı bir bağımlılık gerçekleşir. Yazıya git
Beyin sigarayı bırakma aşamasında zorlanır. Bağımlılığın azalması yavaş yavaş ve zaman içerisinde meydana gelir. Sevdiğimiz kişiden ayrılınca da beyin aynı tepki veriyor.
Yani yaşadığınız üzüntünün sebebi sevilen kişinin sizde uyandırdığı güzel duyguların son bulmaması için beynin bir mücadelesidir. Bu süreçte beyinin mücadelesine karşılık gelmediği taktirde buna alışacak ve negatif duyguları artık üretmeyecektir.
Ayrılık sonrası yaşanılan duygular aniden kaybolan bir hal değil, aksine yavaş yavaş azalan bir şeydir.
Bu süreci kolaylaştırmak için neler yapılmalı?
Yazma Terapi
Profesör Lucy Brown ‘nun yaptığı araştırmalar sonucunda ayrılık sürecinde ki yaşanılan acıların azalması için kişilere kağıt – kalem alıp;
-
Sevgilinizle yaşanılan kötü olayları size antipatik gelen yanlarını,
-
Size karşı yaptığı hatalarını ve sizin bu hataları niçin hak etmediğinizi,
Yazmanız bu süreci somutlaştırmanıza ve ayrılık sürecinin daha hızlı geçmesine yardımcı olur.
-
Bu yazdığınız notlar sadece size özel kimselerle paylaşmayın özellikle eski sevgilinizle.
Fiziksel Aktivite
-
Kendinize izin verin fiziksel aktiviteler ile beyniniz seratonin salgılasın. Yapılan araştırmalar sonucu spor yapan kişilerin yapmayanlara göre daha motivasyonlu olduğu bulunmuştur.
-
Ayrılık sürecinde yeni bir spor dalını keşfetmeniz ya da bir saatlik ufak yürüyüşler yapmanız bu süreci hızlandırmada önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.
Kendinize Dönmek
-
Sevdiğiniz kişinin bulunduğu yerlerden, sosyal medyadan, kısaca size onu hatırlatacak şeyler uzak durmanız ayrılık sürecinde iniş-çıkış yaşamanızı engeller.
-
Sevdiğiniz kişiyi düşünmeye ayırdığınız vakti işinize, hobilerinize veya derslerine yöneltin. Beyinin başka faaliyetler üzerinde yoğunlaşması ayrılık sürecini hızlandırmada önemli yer taşır.
Bazen ayrılık süreci tek başına atlatılamayacak hal alabilir. Bu süreci psikoterapi ile daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesi kişinin daha az yıpranmasına olanak sağlar.