top of page

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü

Down Sendromu Nedir?

Down sendromu, bir kromozom anomalisidir ve tedavi edilmesi gereken, bulaşıcı bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Normal bireylerde 46 adet kromozom bulunmaktadır. Bu kromozomların X veya Y olmak üzere, 2 tanesini cinsiyet kromozomu oluşturur. Kalan 44 kromozom ise vücut kromozomudur ve her birinden ikişer adet bulunur. Down Sendromlu bireylerde ise normal bireylerden farklı olarak 21 numaralı kromozomdan 3 tane bulunur. Bu sebeple her yılın 21 Mart günü ‘’Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’’ olarak belirlenmiştir.




Down Sendromuna Farkındalık Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?


Her çocuk gibi Down Sendromlu çocuklar da beslenme, temizlenme ve en önemlisi de sevilme ihtiyacı duyarlar. Onlar da bizler gibi sıkılınca ağlayabilir; mutlu hissettiklerinde gülebilir; aşık olabilir; öfkelenebilirler. Yani tüm duyguları yaşayıp hissederler.


Down Sendromlu çocukların gelişimi fiziksel ve zihinsel anlamda, normal çocuklara nazaran daha yavaş ilerler. Ancak sevilip, kabul edildiklerini hissettiklerinde ve onlara uygun bir eğitim süreci belirlendiğinde, onlar da yaşamları boyunca gelişmeye ve öğrenmeye devam ederler.


Down Sendromlu çocuklar, sosyal çevrelerinde ayrımcılık ve kabul görmeme gibi olumsuz davranışlara maruz kalabilirler.Bu gibi durumlarda, onlara karşı sevgi besleyen ve onları destekleyen kişilere daha fazla ihtiyaç duyarlar. Toplum olarak, Down Sendromlu çocukların sevgi ve kabul görme ihtiyaçlarını karşıladığı mızda onlar da yeteneklerini ve güçlü yönlerini keşfederek çeşitli hobiler edinebilir, mesleki eğitim alabilirler.




Ülkemizde Down Sendromlu bireylerin mutlu, sağlıklı, üretken, toplumla bütünleşen bir yaşam sürebilmelerini sağlamak amacıyla, 2011 yılında Türkiye Down Sendromlular Derneği kurulmuştur.Türkiye Down Sendromlular Derneği, Down Sendromunu duyurmak ve toplumun farkındalık seviyesini yükseltmek için ülkemizde ve dünyada uluslararası birçok çalışmada görev almıştır. Sizler de Down Sendromu konusunda farkındalık geliştirmek isterseniz bu tip kuruluşlarda yer alabilirsiniz.



Down Sendromlu bireyler +1 farkla tıpkı biz gibiler. Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Kutlu Olsun.

60 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page